Love is in the hair

Love is in the hair

måndag 28 oktober 2013

Löss

 
Idylliska Junibacken, Madicken och Lisabeth har fått löss!
Det passar inte in... men det är liksom det som är grejen. De finns där överallt, alla kan bli drabbade. Inte bara Lus Mia.
 
Dessa otrevliga små kryp som kliar utan dess like vill man helst inte ha in i huset! Det första att göra om barnen kommer hem och säger att det kliar i håret är att djupdyka ner i hårbotten. Kamma noggrant igenom håret med en tät luskam. Det är lössens bett som kliar och irriterar och dess avföring kan bilda ett svart puder på kragar och kuddar. Lössen syns ganska väl om man har det.  Finns det också gnetter så kan du vara säker på att de varit där ett tag. 
De sprids mycket när mössorna kommer fram och kylan gör att vi vistas mycket mer inomhus.

På vuxna är det inte alltid det kliar, lite lömskt eftersom man kanske inte kollar sig själv lika grundligt därför.

Det finns många olika medel som funkar bra. De flesta ska man köra två kurer med. Detta för att det kan finnas gnetter (ägg) som inte dött vid första behandlingen. Äggets kläckningstid är en vecka och en lus lever ca 3 veckor innan den lägger nya ägg. Så med två behandlingar bör man sedan vara lusfri.

Under mina år som frisör har jag faktiskt inte fått nån kund i stolen med löss. Men det har hänt att kollegor har det. Lössen hoppar ju inte från hår till hår, utan smittar vid direktkontakt. När barnen sitter tätt ihop framför datorer och läsplattor kan det vara lätt hänt att man kan få.

Om ni drabbas av löss i familjen, tveka inte att tala om det för omgivningen. Skola och dagis mm bör få reda på det för att stoppa spridning. Glöm inte mor och farföräldrar.

Ja det var lite om de små liven som drabbar oss ofrivilligt. Hoppas att vi och ni klarar oss undan dom!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar