Love is in the hair

Love is in the hair

torsdag 22 mars 2012

Blonda hårVåren kallar fram många känslor. En del känner för att bli blonda inför sommaren. Det är praktiskt eftersom solen bleker och gör fort ett färgat hår matt och tråkigt.
Jag tycker själv att en snygg blond färg gör sig bra på sommaren när man är brun.

  Läser man på vikipedia om vad som skrivs om blond är detta ett axplock:

Blond kallas den ljusa naturliga hårfärg som drar åt gult, vitt eller beige. En person med blont hår kan kallas blondin. Benämningen blondin används mestadels om kvinnor, men kan även användas om män, men de benämns oftast som "blond". Benämningen "blond" kan även användas mer allmänt om ljushyade personer, eftersom ljus hårfärg och ljus hy brukar följas åt.

Ett äldre uttryck för blond hårfärg var linhår eller lingul, då ljust hår ofta liknade den färdigrötade tågan av lin. Ljushåriga barn kallades förr för guldlock, eller linlugg, och än idag för lintott.

Platinablond är en väldigt ljus, nästan vit, blond ton, som vanligen åstadkoms genom blekning. En något gråare naturlig blond hårfärg är askblond, som också benämns cendré eller vardagligare råttfärg.

Blont hår innehåller mindre av det mörka färgämnet melanin än mörkt hår. Blont hår blir ofta mörkare med åren. Att blondera håret innebär för det mesta att man använder något blekmedel för att få en ljusare hårfärg genom att färgpigmenten i håret tas bort. Ett förekommande hårblekningsmedel är väteperoxid, som dock sliter på hårets kvalité och kan få det att bli sprött och livlöst, och i värsta fall gå av helt.

Inom rasbiologin, särskilt som den bedrevs i Nazityskland, ansågs blonda personer vara de mest "ariska" och därmed minst uppblandade med andra "raser". Det finns i västvärlden idag en populär uppfattning om att blonda personer, är mindre intelligenta än genomsnittet och anses enbart klara sig tack vare sitt utseende. Skämt som baserar sig på den föreställningen kallas blondinskämt.

Blondes have more fun, är ett känt uttryck. Vet inte om det stämmer men... Här kommer lite snygga blonda frisyrer:
Många föredrar Robyns vitblekta hår medan andra, Jessica Simpsons rågblonda färgnyans.


Runar har också gett blont hår av den gulare nyansen ett ansikte. Mindre snyggt kanske...En brunett och en blondin var ute och promenerade när brunetten plötsligt utbrister:
- Åhh, titta en död fågel!
Varvid blondinen stannar och stirrar upp i luften...
- Var då?

Ha ha ha!!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar